Jirka / Jiří Soljak
Poznejte Jirku
- Jirka je zapálený motorkář a neváhá se vydat za dobrodružstvím třeba na Balkán.
- Odpočívá u rybaření.
- Díky jeho třem dětem musel doma akceptovat například ježka, kočky, osmáky, africké šneky, želvy, rybičky, myš, křečka, kunu,…
- Výše zmíněné značí, že je dost tolerantní.
- Žije u Berounky na rozhraní Brdských lesů, prostě v tom místě, kam všichni chcete jezdit aspoň na výlety a večer se vám pak nechce zpátky do města. Když v Brdech napadne sníh, tak všechno musí jít stranou, a když budete mít štěstí a budete potichu, tak Jirku zahlédnete samotného toulat se na běžkách nebo sněžnicích.
- Nechá se vyhecovat ke každé blbině, třeba k tanci u tyče.
- Nebojí se vlézt do ledové Vltavy.
- Umí dělat ostatním radost.
- Ukecá i mrtvýho.
- Chce stále posouvat věci kupředu.
- Řídí se heslem „všechno bude“.
Jak se dostal k práci recruitera
Jak sám Jirka říká „Našlo si mě to samo“. Přes roky v IT technických a konzultativních rolích, až po management, kde měl pod sebou jak technologie, vývoj a integrace, ale i HR a posléze i vlastní koučovací praxi. Prostě kruh se uzavřel a chtělo to ven.
Co si myslí, že je na práci headhuntera těžké
Jirka si myslí, že Všechno! Jeho názorem je, že headhunting je královnou consultingu – tak jako třeba v rybaření muškařina. Hodnotí ho jako komplexní a těžkou disciplínu, zahrnující obchod, marketing, velmi širokou odbornost, plus všechny ty HR legal a soft věci jako typologie, vyjednávaní, ale hlavně hodně naslouchání. Jak sám říká, headhunting se zdá, že to může dělat kde, kdo, ale pak to podle toho i vypadá. „Je to strašně křehké, neb když někoho nenasměrujete dobře, tak tím všechny strany trpí,“ říká Jirka.
Co dělá Jirkovi radost v současné práci
Radost mu dělá rozmanitost, ale hlavně to, jak je to osobní a lidské. Kdy může žít společně s klienty (i kandidáty) jejich příběh. Za ně pak rád kope, jako by byli jeho vlastní. Je to pak ale pro něj velký bič a závazek, takže pak je zas u toho, jak je to těžké.
Co by se Jirka chtěl naučit
Jirka by se rád naučil zjednodušovat a víc takového toho „tady a ted“.
Co jsme o Jirkovi nevěděli ani my
Že ve 2. třídě dostal čtyřku z kotrmelce vzad a ranilo ho to.
Co o Jirkovi říkají kolegové
Jana Kosková: „Náš velký šéf. Milující otec a manžel. Zapálený motorkář, který vyrazí třeba i do albánských hor, ve chvílích klidu je zase trpělivým rybářem. Člověk, který chce pořád poznávat a zkoušet nové věci a nezalekne se ani extrémních zážitků např. v podobě kurzu přežití. Užije si kvalitní jídlo a víno v dobré společnosti, stejně tak osamocený výjezd na běžkách po čerstvě napadlém sněhu v Brdech.“
Kateřina Denysjuková: „Jirka byl vlastně konečný důvod, proč jsem se do siteq. rozhodla nastoupit. Jako šéf je pro mě jen velkým mentorem a silnou psychickou oporou, bez které už bych to možná vzdala. Už od začátku bylo znát, že je dost pečující a fér typ, a tak jsem se nebála, že by mě jako juniorku hodil do vody. Jako bývalý ajťák, a současný kouč a manažer nikdy nevidí žádnou situaci jako černobílou. Na všechno se dívá komplexně, a i když jeho pohled někdy může působit složitě, je to podle mě přesně ten přístup, který by měl mít senior, od kterého se chci učit.“
Speed Dating
oblíbené jídlo
- kdysi jsem měl naučenou odpověď pstruh na grilu, a jelikož bych teď dokázal vyjmenovat dalších tucet věcí, tak to nebudu komplikovat a zůstanu u tohoto
oblíbená barva
- jsem trochu barvoslepej a i fialová je pro mě modrá, a ta je jak všichni víme dobrá
oblíbený člověk
- se vší pokorou dnes už já sám, ale trvalo mi to roky než jsem pochopil, že začít musím i s tímto hlavně u sebe
oblíbený film nebo seriál
- jednoznačně Fight Club
- Kill Bill
oblíbená kniha
- Egypťan Sinuhet
oblíbená aktivita
- toulání se
- motocestování
- rybaření na kajaku
oblíbená země nebo město nebo část města (a proč)
- země – ta naše
- Slovinsko, protože tam jsou normální lidi a je tam hezky jako u nás
jaká postava z Harryho Pottera bys byl
- to mě ale ani trochu nebere – já jsem spíš asi jako Bárt Simpson nebo ten čert s hodností vraníka od Máchala.
nejméně oblíbené jídlo
- Dalmátské čufty, už jen ten název, že…
tři věci, které tě nejvíc štvou
- zabedněnost
- namachrovanost (takovou tu, když je někdo víc než já) 🙂
- studená polévka
Jirkův profesní profil si můžete prohlédnout zde.